Verspilling 1

Organic App

Een tafel met veel eten staat in Thailand gelijk aan gastvrijheid en gezelligheid...

  • Als je met Thai in een restaurant zit, komt er al snel een hoeveelheid eten op tafel waarvan je je afvraagt wie er allemaal nog gaan aanschuiven om dat allemaal op te eten. Waarschijnlijk niemand, veel eten blijft staan. Alhoewel er in Thailand geen cijfers bekend zijn over hoeveel eten er per persoon wordt weggesmeten, kan iedereen dus bedenken dat het te veel is. Dat ziet ook de Thaise overheid. Een paar jaar geleden werd samen met de FAO (de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties) een campagne gestart om meer bewustzijn te creëren. Nederlanders kunnen er ook wat van.

    We gooiden in 2016 per persoon bijna 33 kilo eetbaar voedsel weg. Het gaat om vlees, vis, zuivel, rijst (van afhaalmaaltijden), maar vooral om groente, fruit, brood en aardappelen. Vaak is het klaargemaakt voedsel, maar ook nog niet bereide producten of onaangeroerd voedsel (soms nog volledig in de verpakking) gaat zo de vuilnisbak in. Regelrechte voedselverspilling dus, en meteen ook zinloze vernietiging van geld. Naast goed eetbaar voedsel gooien we ook voedselresten als schillen en botten weg. Als we dat erbij optellen groeit de afvalberg tot 62 kilo per persoon. Dit blijkt allemaal uit onderzoek van twee Nederlandse ministeries. Ze hebben de resultaten dit voorjaar gepubliceerd.

Verspilling 2

Hebben ze ook iets goeds te melden? Mwah, 33 kilo verspild eetbaar voedsel per persoon is veel, maar het is -iets- minder dan in eerdere jaren...

  • Huishoudens zijn weliswaar de grootste verspillers, maar niet de enige. Ook bij boeren, de verwerkende industrie, horeca en supermarkten wordt eten weggegooid. Als je dat meetelt kom je rond de 130 kilo per persoon uit. In Frankrijk is een paar jaar geleden besloten dat supermarkten geen eten meer mogen vernietigen. Ze zijn verplicht een bestemming voor het overtollige voedsel te zoeken. In Nederland zijn er inmiddels supermarkten die uit zichzelf samenwerking hebben gezocht met voedselbanken om te zorgen dat minder voedsel nodeloos wordt vernietigd. Bij Thai thuis wordt ook uitgebreid eten geserveerd, maar minder weggegooid. Wat overblijft is perfect voor het ontbijt van de volgende dag. We weten jammer genoeg niet of de campagne, die een paar jaar geleden werd gestart, vruchten afwerpt. In ieder geval is het advies tijdloos en niet alleen geschikt voor Thai maar voor iedereen: Denk na, voordat je eten bestelt, voordat je eten koopt en voordat je eten weggooit!


Bron: Rijksoverheid rapporten

Organic App

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: info@onoffspices.nl

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu