Umami. De onbekende smaakmaker

Organic App


  • In de Thaise keuken en op elke tafel in elk Thais restaurant staat vissaus (vaak met wat pepertjes erin). Veel Thai vinden het essentieel voor een lekkere maaltijd. Het smaakt lekker zout en fleurt menig gerecht daarom op. Fermentatie zorgt voor de diepe intense smaak van de vissaus. Om vissaus te maken wordt de zeevangst met zout bestrooid en in vaten gestopt.

    Langzaam begint dit mengsel dan uiteen te vallen. Het zout mengt zich met de fermentatie en de vloeistof die hierdoor ontstaat wordt afgetapt. Dit vocht wordt weer met de vis vermengt en het proces zet zich voort. Het wordt net zolang herhaald, totdat de vissaus klaar is. Het hele proces duurt minimaal een half jaar. Net als met wijn, neemt bij langere fermentatie de kwaliteit toe.

    Belangrijk is het ontstaan van glutamaten, smaakversterkende aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Ze zitten van nature al in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes, en zorgen voor een hartige smaak.

    Die hartige smaak noemt men umami, naar het Japanse woord voor heerlijkheid of hartig. Samen met zoet, zout, zuur en bitter vormt umami het vijftal basissmaken. Het is dus goed dat deze veel voorkomende smaakmaker in vis, kaas en sommige groentes en fruit nu ook een beetje meer naamsbekendheid krijgt.

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: info@onoffspices.nl

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu