• Som Tam:
  Schud je smaakpapillen wakker!


  Lees de heerlijke recepten...  onoff spices!

ECHT THAIS, ECHT LEKKER

We hebben vier overheerlijke frisse som tam salade recepten voor je! Ze zijn bereid met vegetarische Thaise papaja-salade dressing Som Tam. Kant-en-klaar, helemaal biologisch en met 100% Thaise ingrediënten!
Download de receptkaarten...

Begin tegen een Thai over Som Tam en je ziet de mondhoeken omhoog krullen en die beroemde Thaise lach ontstaan. De ogen gaan glinsteren, het water begint ze, zoals ze dat zo mooi zeggen, in de mond te lopen. Thai zijn namelijk gek op Som Tam en alleen al er over praten brengt een soort geluksgevoel teweeg...


Lees onderstaand de recepten

Som Tam: Schud je smaakpapillen wakker!

Som tam en Thai

 • Begin tegen een Thai over Som Tam en je ziet de mondhoeken omhoog krullen en die beroemde Thaise lach ontstaan. De ogen gaan glinsteren, het water begint ze, zoals ze dat zo mooi zeggen, in de mond te lopen. Thai zijn namelijk gek op Som Tam en alleen al er over praten brengt een soort geluksgevoel teweeg. Het spreekt vanzelf dat Som Tam een populair gerecht is in Thailand, het kan op elk moment van de dag worden gegeten. Maar het is ook bijzonder omdat de basis wordt gevormd door groene, onrijpe papaja. Deze papaja wordt voortijdig geplukt en ontwikkelt zich dus niet tot de zoetere vrucht met het geel-oranje vruchtvlees, die we allemaal kennen. De onrijpe papaja smaakt eerder naar komkommer dan naar papaja.
 • Kan met wortel, komkommer, bleekselderij, paprika of fruit

  • Voor de bekendste versie Som Tam Thai wordt de harde groene vrucht gemengd met tomaatjes, kouseband, pinda's, soms met gedroogde garnaaltjes, maar altijd met veel pepers en een pittige dressing waarin zowel zoet, zout als zuur voorkomen. Het wordt meestal gegeten met kip en kleefrijst. En wie wil kan groene papaja vervangen door wortel, komkommer, bleekselderij, paprika of fruit.
  • Betekenis en oorsprong

   • Som Tam betekent letterlijk 'het stampen van zure ingrediënten'. Het verwijst naar het in de vijzel plat en stuk stampen van de papaja en de pepers. Een geluid dat je in Thailand nog weleens hoort. Je weet dan dat de buren Som Tam aan het maken zijn. Veel Thai zullen het ontkennen, maar de basis voor het gerecht is gelegd in Laos. Via de Isaan, het noordoosten van Thailand, heeft het zich meester gemaakt van de rest van het land. In dat noordoosten, dat tegen Laos grenst, hebben ze trouwens ook hun eigen versie van Som Tam. Ze voegen gepekelde rauwe krab toe en maken met een dressing van gefermenteerde vis de smaak nog nadrukkelijker. Eigenlijk kun je Som Tam maken zoals je zelf wilt. In Thailand voegen ze ei toe, gebruiken onrijpe mango in plaats van papaja, of nemen wortel, komkommer, ananas of appel.

Organic App

 CNN noemt het een van de beste gerechten ter wereld. Ook veel Nederlanders    hebben het op reis in Thailand ontdekt. Het leuke is dat een van de populairste    gerechten van Thailand nu gemakkelijk zelf te maken is.

Nog meer recepten? Kijk op onze recept categoriën pagina...   Recepten

Heb je ze al gezien? De nieuwe displayboxen voor Thaise tom kha soep - Thaise tom yam soep - Thaise groene-currypasta - Thaise rode-currypasta - Thaise gele-currypasta - Thaise massaman currypasta - Thaise penang currypasta. Niet te missen, soepen met groen en curry's met oranje label.

THAIS LIMOENBLAD

In Thailand heb je het limoenblad bai makrut, in Indonesië noemen ze het djeroek poeroet en we kennen ook kaffir, naar het blad van de kaffir limoen boom waar de vruchten aan groeien. Die boom vind je vooral in Zuidoost Azië; kaffir limoen bomen zijn gek op flink wat zon, op natte grond en, als ze in de groei zijn, op een hoge luchtvochtigheid. Ze hebben een kort seizoen, in het najaar leveren ze maar een maand of drie vruchten. Vers kun je ze in Nederland jammergenoeg niet krijgen. Ze kunnen er door het kille klimaat niet groeien en vers vervoeren vanuit Azië lukt niet. De blaadjes worden binnen een paar dagen bruin. Invriezen kan, maar dat levert kaffir limoenblaadjes op die na het ontdooien snel slap worden. Gewoon drogen in de Aziatische zon en ze dan vervoeren, is dus de beste manier om de smaak in Nederland zo vers mogelijk in de pan te krijgen. Al weer lang geleden werd er op televisie en in de krant een zeepje aangeprezen dat 'de wilde frisheid van limoenen' zou bevatten, je herinnert je dat misschien. Wij weten nog altijd niet wat wilde frisheid precies is, maar wat we wel weten is dat fris, limoen en limoenblad bij elkaar horen. Ruik maar eens aan kaffir limoenblad, het ruikt heerlijk verkwikkend.

About us

De lekkerste oestersaus...

Het komt allemaal door een slordigheidje in Nanshui, Kanton. Lee Kam Sheung, trotse eigenaar van een klein eettentje, vergeet ergens aan het eind van de 19e eeuw zijn oesterbouillon van het vuur te halen en ontdekt zo de oestersaus. Bij Lee, die misschien wel eenvoudig was maar niet dom, ging een lampje branden als blijkt dat zijn nieuw ontdekte oestersaus goed in de smaak valt bij buurtbewoners. Daar kan hij wel wat mee. Hij richt het bedrijf Lee Kum Kee op, dat nog altijd bestaat en allang niet meer alleen oestersaus maakt. Die buurtbewoners daar in Nanshui hadden het wel goed gezien en geproefd.

Oestersaus, dat trouwens helemaal niet een echte vissmaak heeft, zoals veel mensen denken, geeft gerechten een geraffineerde zoete opkikker. Oestersaus wordt gemaakt door oesters rustig en lang in water te laten sudderen totdat de sappen in de oesters verdikken en er een donkere saus overblijft. In onze keuken in Huahin, Thailand hebben we uitgebreid in potten en pannen staan roeren om een 100% natuurlijke oestersaus te maken, met zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Ons proefpanel, een mooi woord voor kritische Thaise buurtbewoners, test de smaak. Altijd weer spannend, want Thai zijn smulpapen en oestersaus is in Thailand bijna een eerste levensbehoefte. Om een lang verhaal kort te maken, de duimen gingen omhoog en daarom presenteren we nu een echt Thaise oestersaus.

Echt Thais en echt lekker dus. Een recept is echter niet alleen geslaagd als het hier bij ons in de keuken goed smaakt. Het is pas goed als het ook bij jou thuis lekker is. We ontkomen er niet aan wat biologische rietsuiker en zout te gebruiken om de producten te conserveren. Maar feitelijk zit een flesje oestersaus van ONOFF SPICES boordevol smaak van echte oesters, duurzaam gekweekt in de zuidelijke Thaise regio’s Songkhla en Pattani. Alle van landbouw afkomstige ingrediënten (zoals tapioca en soja) zijn biologisch. We kunnen Lee Kam Sheung niet meer laten proeven, maar misschien, heel misschien zou hij er best een beetje trots op zijn geweest dat zijn ontdekking in goede handen is.Tom Yam

SPECIAL - Som tam - volgens CNN een van de beste gerechten ter wereld!
Recept: Thaise som tam met papaja/wortel/kouseband

   Voorbereiding: 10 minuten

   Bereidingstijd: 10 minuten

   2 Personen


Ingrediënten:

 • 200 gram groene onrijpe papaja. En wie wil kan groene papaja vervangen door wortel, komkommer, bleekselderij, of paprika. Snij de groente in dunne reepjes
 • 3 eetlepels ONOFF SPICES Thaise papaja-salade dressing som tam
 • 1-2 tenen knoflook
 • 25 gram ongezouten geroosterde pinda’s
 • 25 gram kousenband, in stukjes van 2 cm
 • 1-5 rode chilipepers, zonder zaad en zaadlijsten (naar smaak: 5 geven een erg pittig resultaat)
 • 50 gram kerstomaatjes, door de midden gesneden, of 2 middelgrote tomaten, in grove stukken
 • Halve limoen

Bereiding:

Schil de groene papaja en snijd het vruchtvlees in lange, dunne reepjes. Je kan ook een grove rasp gebruiken. Doe de knoflook in een vijzel en stamp hem tot een pasta. Voeg de geroosterde pinda’s toe en stamp die samen met de knoflook fijn. Voeg de papaja toe en meng het met de ONOFF SPICES Thaise papaja-salade dressing som tam. Voeg de stukjes kousenband en chilipepers toe en blijf goed mengen en voorzichtig stampen om de ingrediënten te kneuzen. Voeg de tomaten toe, knijp het limoensap erin uit, meng alles nog 1 tot 2 minuten door elkaar. Voeg zo nodig wat zout en peper toe. Er moet evenwicht zijn tussen zoet, zout, zuur en pittig. Schep de som tam salade met sap op een bord en serveer er schijfjes komkommer en kleefrijst bij.

Download de receptkaart
Recept: Thaise som tam met wortel en noedels

   Voorbereiding: 10 minuten

   Bereidingstijd: 10 minuten

   2 Personen


Ingrediënten:

 • 200 gram wortel. Snij de groente in dunne lange reepjes
 • 3 eetlepels ONOFF SPICES Thaise papaja-salade dressing som tam
 • 1-2 tenen knoflook
 • 25 gram ongezouten geroosterde pinda’s
 • 25 gram kousenband, in stukjes van 2 cm
 • 1-5 rode chilipepers, zonder zaad en zaadlijsten (naar smaak: 5 geven een erg pittig resultaat)
 • 50 gram kerstomaatjes, door de midden gesneden, of 2 middelgrote tomaten, in grove stukken
 • Halve limoen
 • 30 gram noedels

Bereiding:

Schil de wortel, en snij of rasp in lange, dunne reepjes. Doe de knoflook in een vijzel en stamp hem tot een pasta. Voeg de geroosterde pinda’s toe en stamp die samen met de knoflook fijn. Voeg de wortel toe en meng het met de ONOFF SPICES Thaise papaja-salade dressing som tam. Voeg de stukjes kousenband en chilipepers toe en blijf goed mengen en voorzichtig stampen om de ingrediënten te kneuzen. Voeg de tomaten toe, knijp het limoensap erin uit, meng alles nog 1 tot 2 minuten door elkaar. Doe de noedels even in heet water, laat uitlekken in een vergiet en voeg het bij de andere ingrediënten. Voeg zo nodig wat zout en peper toe. Er moet evenwicht zijn tussen zoet, zout, zuur en pittig. Schep de som tam salade met sap op een bord en serveer er schijfjes komkommer en kleefrijst bij.

Download de receptkaart


Recept: Thaise som tam met fruit en cashew noten

   Voorbereiding: 10 minuten

   Bereidingstijd: 10 minuten

   2 Personen


Ingrediënten:

 • 300 gram fruit. Gebruik stukjes ananas, appel, peer, druiven, en eventueel stukjes komkommer
 • 3 eetlepels ONOFF SPICES Thaise papaja-salade dressing som tam
 • 100 gram kerstomaatjes, door de midden gesneden, of 2 middelgrote tomaten, in grove stukken
 • 1 rode chilipeper, zonder zaad en zaadlijsten, in reepjes
 • 100 gram ongezouten cashew noten
 • Halve limoen

Bereiding:

In tegenstelling tot de papaja som tam gebruiken we geen vijzel. Snij de stukjes fruit in hapklaar formaat. Halveer de druiven en meng het fruit met de ONOFF SPICES Thaise papaja-salade dressing som tam. Voeg de tomaten toe, de reepjes rode chilipeper, knijp het limoensap erin uit, meng alles nog 1 minuut door elkaar. Voeg als laatste een handje vol cashew noten toe. Schep de som tam salade met sap op een bord en serveer er schijfjes komkommer en kleefrijst bij.

Download de receptkaart
Recept: Thaise som tam met komkommer

   Voorbereiding: 10 minuten

   Bereidingstijd: 10 minuten

   2 Personen


Ingrediënten:

 • Middelgrote komkommer
 • 3 eetlepels ONOFF SPICES Thaise papaja-salade dressing som tam
 • 1-2 tenen knoflook
 • 25 gram ongezouten geroosterde pinda’s
 • 1-5 rode chilipepers, zonder zaad en zaadlijsten (naar smaak: 5 geven een erg pittig resultaat)
 • 50 gram kerstomaatjes, door de midden gesneden, of 2 middelgrote tomaten, in grove stukken
 • Halve limoen

Bereiding:

Schil de komkommer en snij of rasp in lange reepjes. Doe de knoflook in een vijzel en stamp hem tot een pasta. Voeg de geroosterde pinda’s toe en stamp die samen met de knoflook fijn. Voeg de komkommer toe en meng het met de ONOFF SPICES Thaise papaja-salade dressing som tam. Voeg de chilipepers toe en blijf goed mengen en voorzichtig stampen om de ingrediënten te kneuzen. Voeg de tomaten toe, knijp het limoensap erin uit, meng alles nog 1 tot 2 minuten door elkaar. Voeg zo nodig wat zout en peper toe. Er moet evenwicht zijn tussen zoet, zout, zuur en pittig. Schep de som tam salade met sap op een bord en serveer er kleefrijst bij.

Download de receptkaart
"Wist je dit?"


De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan bod waarmee je jouw kennis op het biologische vlak en productkennis kan vergroten.

Wist je dit over som tam?

Thai zijn onverholen trots op alles wat Thai is. Ook op het feit dat Som Tam door de rest van de wereld in Thailand is ontdekt en wordt gewaardeerd. CNN noemde het in 2011 al een van de beste 50 gerechten ter wereld en zo'n 35 duizend bezoekers van CNN's Facebook beloonden het in juli 2017 met een zesde plaats. Niet alleen Som Tam werd geroemd, maar liefst zes andere Thaise gerechten staan ook in die nieuwe lijst met favorieten. Thaise Massaman Curry werd door CNN bij de oorspronkelijke verkiezing zelfs tot het allerlekkerste gerecht ter wereld gekroond. Voor wat het ook waard is, het vertelt dat de Thaise keuken het centrum van wervelende smaken is.

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: info@onoffspices.nl

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu