Thaise duveltjes: Chilipeper.

Organic App


Ze lachen je toe, die pepers. Je zou er zo in willen bijten...

 • Als je over de grote bloemen- en groentemarkt Pak Klong Talad in Bangkok wandelt, zie je hier en daar handelaren met de mooiste pepers die je je maar kunt voorstellen. Groene, rode, gele, kleine, grote, noem maar op. Ze lachen je toe, die pepers. Je zou er zo in willen bijten.

  Thailand heeft het meest pittige eten ter wereld. Dat zegt in ieder geval de website worldatlas.com, een platform voor wereldburgers. Op zich doet het er helemaal niet toe of er nou in Thailand, India of Colombia het meest met chilipepers wordt gekookt. We kunnen hoe dan ook vaststellen dat ze in Thailand niet op een paar pepers kijken. Sterker nog, zonder gedroogde, verse, gebakken of pepertjes in het zuur kan er niet worden gegeten. Gerechten die voor sommige reizigers een uitslaande brand opleveren, zijn voor de meeste Thai precies goed op smaak. Grote kans dat ze er -voor de zekerheid- nog wat pepers aan toevoegen.

  De Spaanse peper of rode peper is eigenlijk de moeder aller chilipepers. Groene pepers zijn eigenlijk nog niet rijp en dus nog niet rood, maar toch al smakelijk. Feitelijk behoort wat wij paprika noemen botanisch ook tot de pepers, al zijn die natuurlijk niet zo scherp. Toen er behoefte ontstond aan variatie werden de gele en oranje pepers gekweekt, maar qua smaak en scherpte verschillen ze niet echt van de rode en de groene. The Carolina Reaper, het klinkt al ongemakkelijk, is volgens het Guinness Book of Records de scherpste peper ter wereld (net iets scherper dan de Trinidad Moruga Scorpion). Waag je daar maar niet aan.

  De chilipeper mag dan populair zijn in Thailand, hij komt er niet vandaan. Zo rond de 15e eeuw was de Thaise stad Ayutthaya een welvarende handelsplaats. Ze werd intensief bezocht door handelaren die tussen China en India reisden. En zo kwam via de Portugezen de peper naar Thailand. Op hun beurt hadden de Portugezen de peper in Zuid-Amerika opgepikt.

  Het is bepaald niet zo dat de komst van de kleine pittige groente met gejuich werd onthaald. Het duurde even voordat de Thai eraan gewend waren. Het werk van de beroemde Thaise dichter Sunthorn Pu, die een paar honderd jaar geleden leefde, geeft zoals vaker iets van inzicht. Hij schrijft dat chilipepers en zout werden gebruikt bij het bereiden van wild. Dat vertelt iets, maar ook niet heel veel.

  Zo'n 80 jaar geleden verscheen het koninklijke kookboek Tamrab Sai Yaowapa. Daarin worden verschillende soorten pepers opgesomd die op dat moment lokaal verkrijgbaar waren. In het boek wordt uitgelegd welke ook echt voor gerechten worden gebruikt. Dat zijn er maar twee: de Bang Chang chili (een peper uit de Thaise provincie Samut Songkhram, die veel werd gebruikt voor chilipasta, maar tegenwoordig minder voorkomt) en de rawit (internationaal bekend als de bird's eye chili). Want dat kunnen we wel leren: niet alle pepers kunnen zomaar in elk gerecht worden gebruikt. In het bekende Thaise wokgerecht pad krapao (met varkensvlees en basilicum) hoort de grote rawit en in gefrituurde vis met zoetzure saus moet rode Cayenne peper.

  Het meest kom je in Thailand de rode en groene pepers tegen die we in Nederland ook het best kennen: die kleine scherpe duveltjes die zoveel smaak en kleur aan curry's geven. Als ze groeien steken ze met het puntje omhoog, alsof ze de plant waaraan ze ontstaan zijn niet willen kennen. Daarom heten ze in Thailand prik chee fah, de peper die naar de lucht wijst.

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: info@onoffspices.nl

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu