WAT JE OVER HET ETIKET MOET WETEN

Organic App


 • Op de verpakkingen van ONOFF staat informatie over de voedingswaarde per onbereid product. Dat willen we graag even uitleggen, want het maakt heel veel uit of je naar informatie over een onbereid of een bereid product kijkt.

  De voedingswaarde van een onbereid product geeft precies weer wat er in die verpakking zit. Met net zoveel ingrediënten als nodig zijn voor de hartige smaak en het conserveren van dat product. Volgens de wet moet op voorverpakte levensmiddelen worden aangegeven hoeveel vet, verzadigd vet, suikers, eiwitten, koolhydraten en zout het product per 100 gram (of 100 ml) bevat.

  Bijvoorbeeld. Je koopt een zakje tom yam soep van ONOFF. Op het etiket staat de voedingswaarde van wat er in dat zakje zit. Inderdaad, precies van wat er in dat zakje zit. Maar dat is nog geen soep. Daar moet allereerst ruim een halve liter water bij, er gaat groente in en kip. Misschien voeg je wel meer water of groente toe dan wij in ons recept aanbevelen, omdat je dat lekkerder vindt. De ingrediënten die in dat zakje zitten zijn dus behoorlijk verdund.

  Daar komt bij dat je die soep waarschijnlijk niet alleen op eet. Als je met z'n tweeën bent, heb je dus de zeer verdunde helft van het zakje op. En misschien wel minder, want niet altijd wordt het hele zakje gebruikt.

  Nog een voorbeeld. Op de verpakking van de Organic Instant Thai Rice Noodles staat dat van de 100 gram ingrediënten 10 gram zout is (dat is dus 10%). Dat willen we even uitleggen. Je weet al dat we per 100 gram de voedingswaarde moeten vermelden. Maar de inhoud van de hele verpakking is geen 100 gram, maar 75 gram. Er zit namelijk 50 gram gedroogde noedels in de cup en 25 gram aan kruidenpasta en zout. In de noedels zit geen zout, alleen in de kruidenpasta. Je eet dus geen 10 gram zout (10% van 100 gram), zoals je zou kunnen denken vanwege de wettelijk verplichte voedingswaarde vermelding, maar maximaal 2,5 gram (10% van 25 gram kruidenpasta).

  We leggen het ook nog een keer uit als bereid product. Je hebt 50 gram noedels, 25 gram kruidenpasta en 200 gram water (dat is 200 ml water), samen 275 gram maaltijd. De voedingswaarde per 100 gram is nu dus bijna 3 keer verdund. Op 275 gram maaltijd eet je dan 2,5 gram zout.

  Het Voedingscentrum adviseert volwassenen maximaal 6 gram zout per dag te eten. Even ter vergelijking. Twee volkoren boterhammen met kaas bevatten volgens het Voedingscentrum ongeveer 1,15 gram zout, een pizza meer dan 4 gram, drie stokjes varkenssaté met saus ruim 6,5 gram, een broodje hamburger bijna 3 gram, een punt taart 4 tot 6 gram en een glas tomaten-groentesap bijna 2,3 gram zout.

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: info@onoffspices.nl

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu