Limoenblad

Organic App


Limoenblad houdt van gezelschap, tenminste dat lijkt zo, want ze groeien altijd met zijn tweeën aan een tak.

  • Ze hebben daardoor de vorm van een zandloper (of een 8), al is de buitenste van de twee altijd wat kleiner. In Thailand heb je het limoenblad bai makrut, in Indonesië noemen ze het djeroek poeroet en we kennen ook kaffir, naar het blad van de kaffir limoen boom waar de vruchten aan groeien. Die boom vind je vooral in Zuidoost Azië; kaffir limoen bomen zijn gek op flink wat zon, op natte grond en, als ze in de groei zijn, op een hoge luchtvochtigheid. Ze hebben een kort seizoen, in het najaar leveren ze maar een maand of drie vruchten. Vers kun je ze in Nederland jammergenoeg niet krijgen.

    Ze kunnen er door het kille klimaat niet groeien en vers vervoeren vanuit Azië lukt niet. De blaadjes worden binnen een paar dagen bruin. Invriezen kan, maar dat levert kaffir limoenblaadjes op die na het ontdooien snel slap worden. Gewoon drogen in de Aziatische zon en ze dan vervoeren, is dus de beste manier om de smaak in Nederland zo vers mogelijk in de pan te krijgen. Al weer lang geleden werd er op televisie en in de krant een zeepje aangeprezen dat 'de wilde frisheid van limoenen' zou bevatten, je herinnert je dat misschien. Wij weten nog altijd niet wat wilde frisheid precies is, maar wat we wel weten is dat fris, limoen en limoenblad bij elkaar horen. Ruik maar eens aan kaffir limoenblad, het ruikt heerlijk verkwikkend.

    Dat verklaart waarom het opduikt in zeep, maar ook in bieren. En het verklaart waarom het in veel Thaise keukens een geliefde smaakmaker is. De blaadjes worden er meegestoofd in curries en soepen en geven langzaam hun frisse aroma af. Omdat ze een beetje taai zijn, worden ze vaak kort voordat het gerecht klaar is verwijderd. Niet altijd. In Thailand laten ze ze ook vaak zitten, omdat dat daar nou eenmaal gebruikelijk is en het er best smakelijk uit ziet. Soms worden de blaadjes heel erg klein gesneden, als eetbare reepjes zo dun als een haar. Dan geven ze juist dat extra beetje smaak mee, bijvoorbeeld in viskoekjes.

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: info@onoffspices.nl

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu