Jackfruit

Organic App

 • Jackfruit, in Nederland ook Nangka genoemd (in Thailand zeggen ze Kanoen), is in Europa aan een fikse opmars bezig. Niet alleen onder fruitliefhebbers, want onrijp kun je 'm ook als groente eten.

  De rijpe zoete vrucht is goed gevuld met de vitamines A, B6 en C en bevat ijzer, kalium, calcium en veel vezels. Daar is allemaal met gemak plaats voor, want jackfruits zijn geen kleine jongens. Ze zijn vaak bijna een meter lang, wegen soms wel 50 kilo of meer en groeien aan bomen. Een volwassen boom levert er meer dan 200 per jaar. Ga er maar aanstaan!

  Jackfruit en doerian worden vaak met elkaar verward. Op het eerste gezicht lijken ze op elkaar, maar jackfruits zijn veel groter en zwaarder. Hun schil is zachter, terwijl die van de doerian vanwege de stekels veel ruwer is. Doerians zijn ook ronder dan jackfruit, die wat meer de vorm van een zeppelin hebben. Het vruchtvlees van de doerian lijkt een grote boon (of croissant, als je wilt), dat van jackfruit ziet er eerder uit als grof geribbelde gele partjes. Met wat fantasie: uit de kluiten gewassen maïskorrels.

  Als je in Thailand op straat op zoek gaat naar fruit heb je een grotere kans jackfruit te vinden dan appels. Thailand is een van de grootste jackfruit producenten ter wereld. Veel van het fruit wordt ingeblikt en naar Europa vervoert, waar het vers meestal nog niet te koop is.

  Een onrijpe Jackfruit is ook prima te eten, maar lijkt dan vanwege de vezelige structuur en de hartige smaak eerder op een groente. De vrucht wordt door vegetariërs ook gezien als vleesvervanger, vooral vanwege de goede 'bite'. Helaas bevat jackfruit veel minder eiwitten, vitamine B6 en ijzer dan vlees.

  Als je met jackfruit wilt koken, kun je het beste de onrijpe (jonge) variant gebruiken. Verse jonge jackfruit is misschien bij jou in de buurt niet gemakkelijk te vinden. Probeer dan jackfruit uit blik. Giet het vocht af; knijp, om de volle smaak te krijgen, voorzichtig nog wat water uit de vrucht. Jackfruit, smaakt weliswaar fruitig, maar die smaak is neutraal en niet te overheersend. Omdat jackfruit heel goed smaak opneemt, kun je er goed mee koken. Je kunt de vlezige vrucht marineren, maar ook geraspt of als draadjesvlees is jackfruit zeer geschikt voor veel gerechten.

  Tot slot: jonge jackfruit heeft dus een fruitige neutrale smaak, maar rijpe jackfruit is lekker zoet en houdt qua smaak het midden tussen banaan, mango en ananas. 'Same same, but different', zoals ze in Thailand zouden zeggen.

 • onoff spices

  ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

  Lees verder...

  EU Certificaat

  We Are Certified

  Contact

    Stuur ons een Email: info@onoffspices.nl

    +31 103073250

     +31 103073250

     ONOFF SPICES BV
  Postbus 8090
  3301 CB Dordrecht

  Follow us

  Mobiel Menu