EEN LEKKERE GESCHIEDENIS VAN THAIS ETEN

Organic App  • Thai zeggen geen hallo of hoe gaat het, ze vragen ter begroeting of je hebt gegeten. Het geeft meteen aan hoe belangrijk eten voor de Thai is. Op bijna alle bedrijven zijn kantines en keukens, zodat er altijd eten gemaakt kan worden. Sommige Thai gaan extra vroeg naar hun werk om eerst nog even te kunnen eten met collega's. Anders is er wel een foodcourt in de buurt met verschillende standjes, allemaal met hun eigen specialiteit. Er wordt de hele dag gegeten, al het andere is bijzaak. Een ander volk zou zich er misschien met een jantje-van-leiden van af maken, maar dat doen de Thai gelukkig niet. Eten is een hoofdzaak en wat je eet moet goed zijn. Die passie en aandacht vormen de basis voor de wereldwijde populariteit van de Thaise keuken, die samen met de Italiaanse, Chinese, Indiase en Franse keuken tot de 5 meest geliefden ter wereld wordt gerekend.

    De beroemde Thaise keuken kent een lange geschiedenis en is, net als alles, in de loop van de tijd veranderd. Soms bewust en soms onbewust veranderde gerechten door invloeden van buitenaf. Al vinden de Thai het niet altijd gemakkelijk om dat toe te geven. Het meest pittige eten, het eten met de meest turbulente smaakcombinaties, komt uit het noordoosten van Thailand, de Isaan. Dat grenst aan Laos en veel gerechten die nu nog altijd populair zijn, zoals larb en som tam, komen daar vandaan. Uit het zuiden, dat grenst aan Maleisië, komen zachtere, maar wel fijn gekruide gerechten als massaman curry. Curry's uit het midden van Thailand zijn van oudsher zoeter en gebaseerd op kokosmelk. Een andere onmiskenbare factor is de invloed van de Chinese keuken. Ongeveer een vijfde van alle Thai heeft Chinese roots, vandaar. Het is moeilijk een vinger te leggen op het moment wanneer significante Thaise gerechten vorm kregen. De gerechten, net als het land zelf, ontwikkelden zich langzaam tot een geheel.

    De gepensioneerde Thaise professor Sukanya Sujachaya, die een boek over de geschiedenis van Thaise gerechten schrijft, heeft op muurschilderingen en in buitenlandse documenten bewijs gevonden dat er al vissaus was in Ayutthaya, toen dat van de 14e tot de 17e eeuw een van de meest welvarende gebieden van Zuidoost-Azië was. Het trok al van heinde en ver mensen. Met de komst van veel Chinezen veranderde de smaak van vissaus. De Siamezen maakte 'm van zoetwatervis, maar onder invloed van de Chinezen werd voortaan vis uit zee gefermenteerd. In Thailand zelf is de geschiedenis van het eten niet goed gedocumenteerd, er was simpelweg geen aandacht voor. Volgens professor Sukanya omdat er voedsel in overvloed was, er hoefde niet over nagedacht te worden. Mooie regels als “Schoon al deed'ik dit vermaen, Gy liet den hutspot open staen, En al mijn seggen baette niet, Tot dat het onheyl is geschiet; … De beste stucken sijnder uyt”, die Jacob Cats in 1632 over Hollandse hutspot schreef, zijn er niet veel.

    Het werk van de Thaise professor moet er aan bijdragen dat Thailand bij de Unesco erkenning krijgt voor haar culinaire, tevens culturele nalatenschap. Van rode curry met kip, krokante Thaise omelet en chili pasta weet de professor inmiddels ook dat ze honderden jaren oud zijn. Ze werden in 1809 namelijk geserveerd tijdens een maaltijd voor monniken in de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha in het Grand Palace in Bangkok. Vergeet niet, toen dit etentje plaatsvond bestond Bangkok nog geen 30 jaar, van een georganiseerd land was nog geen sprake. Pas onder koning Chulalongkorn (koning van 1868 tot 1910) veranderde dat. Professor Sukanya vermoed dat tom yam soep met garnalen, nog zo'n Thaise klassieker, al in de Ayutthaya tijd werd gemaakt, omdat er daar in de rivieren veel garnalen zaten; maar zeker weet ze het niet. Wel weten we dat koning Chulalongkorn erg gesteld was op goed eten. Nadat hij ergens in de provincie tom yam had geproefd, was zijn enthousiasme zo groot dat hij het gerecht liet opnemen als officieel onderdeel van de Koninklijke Thaise Keuken (een selectieve keuze van gerechten die binnen de paleismuren werden geserveerd).

    Dat de Thai hun eten serieus nemen blijkt ook uit een reeks (grotendeels mislukte) initiatieven om de Thaise keuken in het buitenland op niveau te houden. Eind 2018 kwam de Thaise minister van Handel met het project Thai Select, de Thaise Michelin ster. Restaurants over de hele wereld kunnen een heus certificaat (en een Thai Select Star) krijgen als het eten goed en echt Thai is; er de juiste ingrediënten worden gebruikt, als de hygiene in het restaurant op orde is en als sfeer en service top zijn. We gaan het zien. Een jaar of vijftien geleden stuurde het ministerie van Financiën al mensen naar de Verenigde Staten om een soortgelijke ster, toen een gouden certificaat, uit te laten delen. Het kwam niet van de grond. Noemenswaardig, want bijna ongelofelijk, is het programma Authentic Thai Food (Thai Rod Tae). Ongeveer negen jaar geleden liet het ministerie van Industrie een 'elektrische neus, elektrische tong machine' bouwen (ja, dat staat er echt). Deze machine, die eten op de Thaise standaard kon controleren, zou naar Thaise ambassades worden gestuurd, zodat restauranthouders daar Thais hun gerechten konden laten beoordelen. De machine bleek na (kostbare) productie maar twee gerechten goed te kunnen testen met als gevolg dat machine en plan in de kast verdwenen. Ook het plan een door de overheid gecontroleerde kookcursus te ontwikkelen strandde door administratieve- en visumproblemen. Toch lijkt dit wel de manier. Want zo'n uitgebreide privé cursus vormde ooit het begin van ONOFF SPICES. Toen Onno Stienen na zo'n cursus terugkwam in Nederland om daar Thaise kookcursussen te geven, ontdekte hij dat de echte Thaise ingrediënten niet verkrijgbaar waren. Zo werd bij hem het idee geboren die dan zelf te gaan halen (en maken).

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: enquiry@onoffspices.com

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu