Basilicum. Het kruid van de koning.

Organic App


 • Basilicum lijkt er plezier in te hebben ons liefhebbers van lekker eten een beetje te verwarren. Het kruid heeft verschillende vormen en kleuren, en dat is soms lastig. Basilicum is namelijk een behoorlijke familie, want er zijn zo'n 160 soorten. Smaak, vorm en kleur variëren van Thaise basilicum tot Griekse basilicum en Napolitano, en van citroen- en kaneelbasilicum tot paarse basilicum en Mammoth, met een blad zo groot als een hand (en daarom denken mensen soms dat het sla is).

  Het smakelijke blaadje komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië, maar is tegenwoordig ook alom aanwezig in de Europese keuken. In Provençaalse pesto-soep gaat basilicum, en de Italianen voegen het graag toe aan sauzen en pasta. We hoeven je waarschijnlijk al helemaal niet meer te vertellen hoe lekker basilicum met verse tomaat en mozzarella is.

  De basilicum die je in Europa eet, heeft een peperige smaak. Dat is meestal groene basilicum (met een heldergroen ovaal blad met nerven) of rode- of paarse basilicum.

  In Zuidoost-Azië vind je hele andere basilicum soorten. Neem de Thaise basilicum, die is zoet en doet qua smaak aan anijs en noten denken. De blaadjes van de Thaise basilicum zijn donkergroen, vaak een beetje paarsig, en ruiger en steviger dan die van veel Europese soortgenoten. Bovendien geven ze een sterker aroma af.

  Zoals gezegd, basilicum zorgt voor verwarring. Naast Thaise basilicum bestaat er in Azië namelijk ook holy basil. Ze behoren beiden tot een andere tak van de familie, maar worden eindeloos door elkaar gehaald. Holy basil is ovaler, en spicy en peperig, Thaise basilicum heeft een langwerpig blad en is zoeter (en staat, om het ingewikkelder te maken, ook bekend als sweet basil). Dat de Thaise basilicum en de holy basil soms alle twee Thai holy basil worden genoemd, maakt het er in ieder geval niet duidelijker op.

  In Thailand wordt Thaise basilicum vooral gebruikt voor curry's, en holy basil in gerechten met kip, vis of in de omelet krapao (krapao is de Thaise naam voor holy basil).

  Houd het simpel: gebruik voor je Thaise curry's, soepen en wokschotels vooral de basilicum die je lekker vindt. Niemand schrijft je de wet voor, zet de recepten gewoon helemaal naar je hand. Zo hebben wij bijvoorbeeld een lichte voorkeur voor de Thaise basilicum, vanwege de geur en de verfijnde smaakcombinatie.

  Ook in Vietnam, Taiwan, Cambodja en Laos gebruiken ze volop Thaise basilicum. Zo wordt in Vietnam Thaise basilicum vaak als extra groente op tafel gezet en is het een belangrijke smaakmaker in het nationale gerecht pho.

  Alhoewel basilicum dus uit Zuid-Azië komt en in Aziatische landen veel wordt gegeten, heeft het kruid een naam die uit het Grieks stamt: basileus. En dat betekent zoveel als koning. Mogelijk omdat het kruid werd gebruikt voor een koninklijk geneesmiddel of in het koninklijke bad, maar niemand die het zeker weet. Het verklaart wel waarom basilicum soms koningskruid wordt genoemd.

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: enquiry@onoffspices.com

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu