Overzicht onderwerpen

Alle topics uit de rubriek: "Wist je dit?"

Interessante wetenswaardigheden over de meest uiteenlopende onderwerpen.
Belicht vanuit ons biologisch perspectief en bedrijfsfilosofie.

Gezond leven en lekker eten...

Steeds meer mensen kiezen bewust om biologisch te gaan eten, het kost iets meer dan niet biologisch voedsel, maar biologisch eten is gewoon een zeer gezonde keuze. Maar waarom is biologisch eten dan veel beter? Veel van deze vragen over specifieke onderwerpen komen hier aan bod. Verrijk je kennis op biologsich gebied.


Wist je dit?

Bedrijven die biologische voedingsmiddelen willen bereiden dienen in het bezit te zijn van de juiste certificaten. Er moet een duidelijke administratie bijgehouden worden van biologische grondstoffen die binnenkomen, en biologische producten die geleverd worden aan bijvoorbeeld winkels of andere met reguliere levensmiddelen. Biologische voeding mag geen chemisch-synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen bevatten en ook geen conserveringsmiddelen. Ook zijn er strenge eisen aangaande de etikettering.

Wist je dit?

Dat al onze verpakkingen BPA-vrij zijn? Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel verpakkingsmateriaal van voedsel zit. Je moet dan denken aan hard plastic flessen en blikjes. Wat is het probleem met BPA? Vanuit de verpakking kan het BPA in ons voedsel komen. Als je te veel BPA binnenkrijgt is dat schadelijk voor de lever, de nieren, voor de vruchtbaarheid en het heeft mogelijk effect op de hormoonhuishouding. Je moet echter wel hoeveelheden binnenkrijgen die ruim boven de Europese norm liggen (0,004 milligram BPA per kilo lichaamsgewicht). De EFSA, European Food Safety Authority, geeft als algemene conclusie in ‘Scientific opinion on bisphenol A’ (2015): “…. that BPA poses no risk to human health from foodstuffs because current levels of exposure are well below the t-TDI of 4 µg/kg of bw/day.” Maar toch zijn er al landen in Europa die een verbod op BPA in verpakkingsmaterialen hebben ingesteld. Wij van onoff spices! nemen het zekere voor het onzekere en zorgen ervoor dat al onze verpakkingsmaterialen geen BPA bevatten.

Wist je dit?

Je hebt het vast weleens meegemaakt. Een hap van moeders erwtensoep roept fijne (of minder fijne) jeugdherinneringen op. De smaakzin is een van de vijf klassieke zintuigen van de mens. De primaire, fundamentele smaken zijn: zoet, zuur, bitter, zout en umami. Umami geeft de indruk van hartigheid. Onno Stienen van onoff spices! maakt vaak gebruik van gefermenteerde ingrediënten. Rene Redzepi (chefkok/ eigenaar restaurant Noma) stelt: “Door te werken met gefermenteerde ingrediënten krijg je veel meer umami in je gerechten.” Volgens sommige onderzoekers is er een zesde smaak: vet. Maar er is veel meer als het gaat om smaak. Bij het proeven speelt ook de waarneming van de structuur (krokant of slap, mals of taai), de temperatuur en de kruidigheid van het eten een belangrijke rol. In: “Hoe de hersenen smaak construeren” laat neurobioloog Gordon Shepherd zien hoe je hersenen op basis van talloze indrukken een complex smaakbeeld creëren. Het begint met een herinnering aan het eten waardoor de speekselklieren worden geactiveerd. Terwijl je het eten naar je mond brengt, zie je de kleuren, de vormen en ruik je de geuren. Daarna geven het kauwen, het geluid en het gevoel in de mond nog meer informatie. De smaakpapillen (receptoren) op je tong nemen de primaire smaken waar en tijdens het kauwen en slikken komen er vluchtige stoffen vrij die met name in je neusholte komen. Je hersenen combineren ten slotte alle zintuiglijke informatie tot een smaakervaring. “We denken dat smaak uit de mond komt, maar het grootste deel komt (..) van geuren, die door receptoren in de neus worden herkend. Zo bouwen we in de hersenen een ‘geheugen’ op voor latere smaakervaringen.”

onoff spices!

Hoogwaardige biologische gemaksproducten.

Een snel groeiend Nederlands bedrijf dat in Thailand kwalitatief hoogwaardige, 100% natuurlijke en biologische Thaise gemaksproducten maakt voor de bereiding van authentiek Thaise curry’s, soepen en roerbakgerechten.

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: info@onoffspices.nl

  +31 103073250

   +31 103073250

   onoff spices! BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu