Som Tam 5 vragen aan Onno

Organic App


  -Wat is Som Tam?
  “Som Tam is een Thaise papaja-salade met groene papaja als basis en met tomaatjes, kouseband, pinda's en een pittige dressing. Soms krijg je het met gedroogde garnaaltjes. De Thai zijn er gek op.”

  -Wanneer eten Thai Som Tam? “De hele dag. Het kan altijd, als ontbijt, lunch, diner, of wanneer iemand er ook maar zin in heeft. En dat is nogal eens. Zonder Som Tam is een maaltijd niet compleet. In landelijk Thailand is het snel gemaakt. Ze trekken een papaja van de boom, voegen wat groente toe en maken het op smaak. Simpel.”

  “Som Tam staat in de Top 5 van nationale gerechten. Thai die naar het buitenland gaan, klagen altijd dat ze het nergens kunnen vinden. Het hoort dus echt bij de Thaise keuken. Daarom denken veel Thai dat het een Thais gerecht is, maar het komt uit Laos. Het heeft zich via de Isaan, het noordoosten van Thailand dat tegen Laos grenst, langzaam over het land verspreid.”

  -Waarom een Som Tam dressing voor Nederland? “We kijken steeds vaker naar wat de lekkere gerechten in andere landen zijn. Veel Nederlanders die in Thailand op vakantie zijn geweest willen deze salade ook thuis eten. Daarom hebben wij een vegetarische Som Tam dressing gemaakt, kant-en-klaar met chili, knoflook, suiker en sojasaus. Je kunt zelf zout of vissaus toevoegen, als je dat wilt.”

  “Het is een uitgesproken smaak. Best pittig en echt iets voor de liefhebber, zonder dat de Thaise smaak is afgezwakt. We hebben ook zoete en niet pittige dressings in ons assortiment, dus er valt wat te kiezen. Welke dressing je ook kiest, weet je dat je altijd een echt Thais gerecht krijgt.”

  -Kun je in Nederland alle andere ingrediënten voor Som Tam kopen? “Je kunt in Nederland moeilijk aan groene papaja komen, dat is een beetje een probleem. Sommige toko's hebben het, al is het dan relatief duur omdat het vers wordt geïmporteerd.”

  -Wat zijn de alternatieven? “Je kunt voor de fruitvariant kiezen, die is trouwens in Thailand ook erg populair. Ze maken de salade dan met appel, ananas en wortel. Het blijft dus een echt Thais gerecht, ook als je hiervoor kiest. Maar je kunt naast wortel ook andere stevige groentes gebruiken: komkommer, bleekselderij of paprika, bijvoorbeeld. Je hebt hoe dan ook snel een Som Tam salade gemaakt, zeker met deze nieuwe vegetarische dressing.”

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: enquiry@onoffspices.com

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu