Sambal. Veelzijdiger dan je misschien denkt.

Organic App

 • Had jouw moeder altijd een potje sambal in de kast staan? Handig om te gebruiken bij het koken of als extra smaakmaker bij een gerecht? Waarschijnlijk hangt het antwoord af van je leeftijd.

  Het is alweer best lang geleden dat sambal in Nederland alleen bij een Chinees-Indische afhaalmaaltijd werd geleverd. Een klein plastic zakje met een zeer pittig rood sausje, een venijnig ruikend goedje. Een smaak en geur waar de meesten toen nog niet aan gewend waren. De 'buitenlandse' keuken had in Nederland nog een lange weg te gaan.

  Sambal komt uit Indonesië en bestaat van oorsprong uit gemalen Spaanse pepers. Je hebt al sambal als je de rode pepers vermaalt met wat zout, of met toevoeging van wat water, olie of azijn.
  De bekendste sambal (en de basis voor veel variaties) is sambal oelek, genoemd naar de stamper waarmee de peper in Indonesië wordt verpulverd. Maar we kennen bijvoorbeeld ook sambal trassi, met gefermenteerde garnalen; de zoete sambal manis, pedis (pittig!), brandal (extra pittig!) en sambal badjak, die (met wat ui) gebakken is.

  Koks die zelf sambal maken, en er lol in hebben te experimenteren, gebruiken ook gebakken uien, mango, citroengras, pinda's, ananas, gember of specerijen om de sambal hun smaak van voorkeur te geven. Er wordt niet voor niks weleens gezegd dat elke grootmoeder in Indonesië haar eigen sambal recept heeft.

  In Thailand kun je in veel food courts een vers gebakken visje bestellen. Daar krijg je dan wat groente en nam prik bij. Die groente is nodig om de zoute en pittige smaak van de nam prik te neutraliseren, de als dipsaus gepresenteerde Thaise variant van sambal.

  Zo hoort bij dat visje nam prik kapi, een saus met garnalenpasta, pepers, knoflook, limoensap, suiker en vissaus. In het noorden van Thailand zijn ze gek op nam prik ong, met varkensgehakt en tomaat. Of ga je misschien watertanden van nam prik narok (chilisaus uit de hel) met gedroogde pepers, garnalen, vissaus, suiker, knoflook, ui en meerval?

  Ook sambal is op vele manieren te gebruiken. Om gerechten pittiger te maken, in marinades, voor currypasta's, bij een omelet, in soepen en dipsauzen. Eet je binnenkort weer eens hutspot? Denk dan ook eens aan sambal! Of probeer eens een likje sambal op je tosti, op een gekookt ei, voeg het toe aan je salade dressing of smeer wat op je boterham met pindakaas.

 • onoff spices

  ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

  Lees verder...

  EU Certificaat

  We Are Certified

  Contact

    Stuur ons een Email: info@onoffspices.nl

    +31 103073250

     +31 103073250

     ONOFF SPICES BV
  Postbus 8090
  3301 CB Dordrecht

  Follow us

  Mobiel Menu