Rijst

Organic App


Zonder rijst kan het niet...

 • In de wat rustigere buurten van Bangkok of op het platteland vind je kleine winkeltjes die alleen maar gekookte rijst verkopen. Jong en oud schuift aan voor een zakje, genoeg als basis voor een maaltijd. Verderop wordt er dan wat vlees, groente of alleen een sausje met wat pepers en kruiden aan toegevoegd voor de smaak. Die rijst vormt altijd het begin.

  Rijst is de belangrijkste basis voor een maaltijd, niet alleen in Thailand (dat ook een van de grootste rijstexporteurs ter wereld is), maar ook voor alle andere landen in Oost- en Zuidoost-Azië. Thaise kinderen wordt geleerd respectvol met hun eten om te gaan, vooral hun rijst. Er wordt hen verteld dat ze niet meer mogen opscheppen dan ze werkelijk kunnen eten en dat ze niet mogen knoeien of rijst van hun lepel op de grond laten vallen. Dan wordt Mae Phosop kwaad, de rijstgodin, ook wel de moeder van de rijst genoemd. En dat wil niemand.

  Al sinds mensenheugenis wordt geloofd dat zij er voor zorgt dat er een goede oogst komt. Volgens de traditie bedanken de kinderen na een maaltijd de rijstmoeder met een wai, de eerbiedige Thaise groet. Rijst is een graansoort (en granen zijn de zaden voor grassen en dus is rijst eigenlijk een gras) en is gemakkelijk te verbouwen in een omgeving waar het lekker warm en vochtig is. Dat verklaart waarom verreweg de meeste rijst uit Azië komt. Rijst is sterk en groeit razendsnel, sneller dan onkruid bijvoorbeeld. Rijstboeren halen als alles meezit wel drie keer per jaar een oogst binnen. Het groeit op plekken waar andere gewassen geen schijn van kans maken, tegen berghellingen en zelfs in moerassen.

  We kennen allemaal de prachtige foto's van Thaise, Vietnamese en Indonesische rijstvelden, af en toe zelfs als terrassen opgestapeld tegen een berghelling. Om rijst te laten groeien wordt er met zand en modder een dijkje gebouwd, een stukje land dat men onder water laat lopen of dat onder water wordt gezet door de regen. Pas als het lekker modderig is worden de zaadjes geplant. Als ze zijn volgroeid wordt het water afgevoerd en kan de rijst worden geoogst. De boeren halen de rijstkorrels uit de plantjes (dit heet dorsen) en een oneetbare huls, het kaf, wordt verwijderd.

  Dan heb je zilvervliesrijst (bruine rijst). Als ook het vezelrijke vlies (zemel) dat om de rijst zit wordt weggehaald krijg je de witte rijst die we zo goed kennen. Zilvervliesrijst is gezond omdat het een volkoren product is, maar met gewone witte rijst is niks mis. Er zitten koolhydraten in, maar nagenoeg zonder vetten, suikers en zout. En ze bevatten veel goede mineralen (kalium en fosfor), vitamines (B) en ook nog redelijk wat eiwitten. Er zijn vele duizenden soorten rijst. De ene (vanwege de hoeveelheid zetmeel) beter geschikt als droge korrel, een ander perfect voor kleefrijst.

  Wij zijn gek op jasmijnrijst, die oorspronkelijk uit Thailand komt. De rijst heeft een lange korrel, een mooie witte kleur en een beetje een zoete geur. Het wordt in Thailand witte jasmijnrijst genoemd omdat de witte kleur aan de bloem doet denken. Kijk maar eens goed als je in Thailand op straat loopt. Op menig rustig plekje zitten mensen te eten. Een handje rijst uit het zakje wordt in het sausje van vlees en groente gedoopt en dan wordt er gesmikkeld. Het is goedkoop en toch lekker. Ook al is deze maaltijd eenvoudig, zonder die rijst kan het niet.

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: enquiry@onoffspices.com

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu