Heb je al rijst gegeten?

Organic App


Zij kiezen voor een alomvattend begroeting die zo Thais is als het maar zijn kan...

  • Thai zeggen geen goede morgen of zullen niet snel vragen hoe het met je gaat. Zij kiezen voor een alomvattend begroeting die zo Thais is als het maar zijn kan. Zij zeggen letterlijk: Heb je al rijst gegeten? Toch gaan ze er bij 'nee' niet onmiddellijk van uit dat er iets ernstig mis is. In Nederland hoop je ook niet dat iemand na 'hoe gaat het' begint te vertellen hoe traumatisch zijn leven zich ontwikkelt. Wel zegt deze 'heb je al rijst gegeten' begroeting veel over hoe Thai in het leven staan.

    Het gaat om eten, altijd. Overal kun je eten, overal is eten, en als je in de bus of de taxiboot noodgedwongen over iemands schouder meekijkt (we zijn nu eenmaal langer) dan gaat het op zijn of haar mobieltje waarschijnlijk over eten. Omdat een maaltijd zonder rijst geen maaltijd is, staat rijst een beetje gelijk aan eten. Nou vooruit, noedels geldt ook nog als een maaltijd, maar toch eerder als alternatief voor de moedermaaltijd rijst. In het Thai wordt voor 'eten' dus vaak het woord 'rijst' gebruikt.

    De Thaise 'heb je al rijst gegeten' vraag is oud, officieel geldt pas sinds de jaren '40 van de vorige eeuw dat ook 'sawasdee' een geoorloofde begroeting is. Ook in China, Singapore, Vietnam, Cambodja en de Filipijnen wordt belangstellend met soortgelijke eet vragen een vriend begroet.

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: enquiry@onoffspices.com

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu