WIE NOEDELS WIL MOET KIEZEN

Organic App

  Je hebt net een lange wandeling door het berglandschap bij Chiang Mai gemaakt, of in Bangkok heb je meer verschillende tempels gezien dan dat je wist dat er bestonden. Je bent niet alleen een beetje moe, je hebt zin in eten. Gelukkig valt er in Thailand heel veel te kiezen als je trek krijgt.

  De Thai weten hun weg in het woud van eetstalletjes blindelings te vinden, zij weten precies welke specialiteit elk restaurantje of street food handelaar heeft. De ene verkoopt witte rijst met gekookte kip en komkommer, een ander dampende noedelsoep. Als je noedelsoep neemt, sta je voor een keuze: welke noedels neem je?

  Welkom bij de korte cursus noedels. Om te beginnen noedels die bij Nederlanders verwarring zullen creëren: bami.

  BAMI? NEE, BA MIE

  Wat zeg je, bami? Bami kennen we in Nederland als een compleet gerecht uit Indonesië, niet als noedels die op verschillende manieren te gebruiken zijn. Ba mie is in Thailand een ei-noedel die gemaakt wordt van deeg en -uiteraard- ei. Ze worden vooral gegeten in soep (meestal met varkensvlees, wonton en wat groente). Ze zijn populair, maar zijn toch niet zo geliefd als de 'noedels broertjes' sen lek (lek betekent klein in het Thai) en sen yai (yai is groot).

  De sen lek rijstnoedels zijn sliertig, glibberig en zacht en lijken daarom een beetje op Udon noedels, die oorspronkelijk uit Japan komen. Ze zijn ongeveer een halve centimeter breed en worden vooral gebruikt voor pad thai of voor soep, zoals gai cheek noedelsoep.

  OMA PU EN OMA PAE

  Wij hebben van horen zeggen dat de zussen Oma Pu en Oma Pae vanaf hun bootje in het Chao Chet kanaaltje bij Ayutthaya deze gai cheek noedelsoep met kip verkochten. Voor de soep werd het kippenvlees met de hand aan reepjes getrokken. De soep van Pu en Pae werd zo populair dat de zussen aan wal gingen en een restaurant achter de Chao Chet tempel begonnen. Deze kip noedelsoep groeide vervolgens uit tot een plaatselijke delicatesse. Als je dus in Ayutthaya bent, moet je echt even deze soep proberen.

  Sen yai is ook een rijstnoedel voor soep, maar veel dikker, zo'n 2 centimeter. Voor rijstnoedels wordt fijngemalen rijst met water vermengd, daarna gestoomd en op de gewenste dikte gesneden. Omdat ze al gestoomd zijn hoeven ze thuis in de pan niet nog eens te worden gekookt, opwarmen is genoeg.

  DIK, PLAT, ROND OF DUN

  In China werden noedels al zo'n vierduizend jaar geleden voor het eerst gemaakt. Ze noemden ze 'cake' en werden in de soep gekookt. Dat ze snel populair werden komt omdat ze betaalbaar waren en de hongerige magen goed vulden. Als iets een reputatie krijgt, gaan anderen er mee aan de slag, dus ontstonden er in de loop van vele jaren honderden verschillende soorten noedels, dik, plat, rond of zo dun als een haar (dragon beard noodles). Ze werden op verschillende manieren gekookt, kregen een regionaal tintje, werden sappiger of vetter gemaakt, met olie overgoten of koud geserveerd. Maar dat ze internationaal op de menukaart kwamen is te danken aan de Japanners. De Taiwanees-Japanse uitvinder Momofuku Ando ontwikkelde zo'n zestig jaar geleden instant noodles, noedels die heel kort op hoge temperatuur in olie werden verhit zodat het vocht verdampte. Dat maakte ze langer houdbaar. De populariteit van de instant noodles groeide langzaam in Japan, maar toen in het begin van de zeventiger jaren de noodles in een stevige plastic cup op de markt verschenen, begonnen noedels de wereld te veroveren. Onze instant cup noedels worden trouwens niet gebakken zoals Momofuku het nog deed. Wij koken ze eerst voor en laten ze dan drogen. Dat is net even iets gezonder.

  THAISE NOEDELSOEP

  Over de herkomst van veel Thaise gerechten is weinig bekend. Kuay tiauw (noedelsoep) was oorspronkelijk een eenvoudig gerecht van gestoomde rijst en gekookte koeiendarmen. Het werd op hoeken van straten verkocht aan arbeiders en riksja bestuurders. Het was (net als de noedelsoep eerder in China) goedkoop en voedzaam. Later werd de rijst vervangen door noedels en de darmen door ander vlees, maar de naam bleef.

  Kuay tiauw is nog altijd populair en wordt op vele manieren geserveerd, met vlees- of visballetjes, met groente of schelpdieren. En dat niet alleen, je kunt ook kiezen of je het gerecht 'nat' eet, als soep, of 'droog', als gebakken noedels. Voor veel Thai is kuay tiauw het perfecte lunch gerecht.

  ENGELENHAAR

  Ben je klaar om je noedelsoep te bestellen? Even wachten, er valt nog meer te kiezen. Uit deze twee bijvoorbeeld: Sen mie en woen sen, we noemen ze voor het gemak even glasnoedels. Sen mie is een dunne rijstnoedel, denk even aan het engelenhaar in je een kerstboom en je hebt het beeld. In Nederland noemen we het meestal mihoen.

  Nauw verwant is woen sen, een dunne bijna doorzichtige noedel (in Nederland glasnoedel of glasmie genoemd) van zetmeel van de mungboon, een kruidachtige plant, of soms van aardappel of cassave.

  Zo nu weet je genoeg van noedels om lekker noedelsoep te gaan smikkelen. Uiteindelijk moet je toch gewoon proeven om er achter te komen welke je de lekkerste vindt. O ja, in Thailand krijg je bij je noedelsoep vaak een blokje gestold varkensbloed. Het is dat donkerrode blokje dat op je soep drijft. Dat je het weet.

onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: enquiry@onoffspices.com

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu