MANGO

Organic App


  We hebben wel eens horen beweren dat de Thai toch maar geluk hebben. In hun land groeit niet alleen rijst maar ook een indrukwekkend arsenaal aan groenten, en er valt meer fruit van bomen en planten dan de Thai kunnen eten.

  Thailand heeft dan ook een heerlijk klimaat voor fruit. Het is het hele jaar warm en vochtig en er valt bij tijd en wijle een enorme plens regen. Op markten, op straat en in supermarkten worden het hele jaar bananen, mango's, pomelo's, ananassen en kokosnoten verkocht. Thai die op het platteland wonen of het geluk van een tuin hebben, plukken de vruchten liever van hun eigen bomen en planten.

  Er valt voor de Thai veel te kiezen, want afhankelijk van het seizoen is er bijvoorbeeld ook nog eens doerian (daar worden de Thai heel blij van), mangosteen, ramboetan of jackfruit.

  Liefhebbers van zoet zijn waarschijnlijk het gekst op mango. Rijpe mango's zijn in Thailand meestal zo groot als een vuist. Ze zijn ovaal van vorm en geel-oranje vanbuiten en vanbinnen. Vroeger groeiden ze vooral in het bloedhete (zomer)seizoen, zo tussen maart en mei, maar tegenwoordig groeien er het hele jaar door mango's.

  Er worden in Thailand zo'n 200 verschillende variëteiten geoogst. Daar profiteren ze echt niet alleen lokaal van, want Thailand is na India en China de grootste mango-exporteur ter wereld.

  Als er in het buitenland Thaise mango wordt gegeten dan is dat waarschijnlijk om het immens populaire sticky rice met mango te maken. Voor sticky rice wordt de rijst eerst geweekt in water en kokosroom, en daarna rustig gekookt tot water en kokosroom goed door de rijst zijn opgenomen. Er wordt apart nog wat kokosroom met suiker gekookt om later over de verse stukken mango en de rijst te schenken.

  Toch heeft mango niet alleen zoete fans. De onrijpe versie is in Thailand net zo geliefd. Deze onrijpe groene mango is zurig en hard, en wordt vaak als snack gegeten. Het fruit wordt in partjes gesneden en opgesnoept met een mengsel van palmsuiker, garnalenpasta, vissaus, sjalotten en chilipepers.

  Je weet waarschijnlijk al dat je Thai midden in de nacht wakker kunt maken voor som tam, en dat geldt ook voor de som tam mango. Deze Thaise salade wordt gemaakt met onrijpe mango, die in dunne repen is gehakt. Wat stukjes tomaat erbij, wat knoflook, een sjalotje en een klein handje ongezouten pinda's en het eten is al bijna klaar. Thai maken deze salade op smaak met vissaus, limoensap en palmsuiker. Maar het leuke van dit recept (en dat van veel andere Thaise gerechten) is dat je er zelf qua smaak en ingrediënten volop mee kunt experimenteren.

  Voor echte liefhebbers van mango is er in ieder geval onze spicy (dip)saus THAI MANGO CHILI SAUCE. Je proeft het zoete van mango, maar dan wel met een spicy kick. Het is een op en top echte Thaise chilisaus van rode chilipepers, maar milder van smaak door de combinatie met het zoet van rijpe mango’s.


onoff spices

ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

Lees verder...

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: enquiry@onoffspices.com

  +31 103073250

   +31 103073250

   ONOFF SPICES BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu