10 leuke weetjes over rijst

Organic App

 • 1
  Volgens de legendes werd de eerste rijst al zo'n 4000 jaar geleden in China verbouwd onder toezicht van keizer Shennong, die niet toevallig landbouwwerktuigen uitvond en de eerste was die honderden medicinale kruiden verbouwde. Er zijn ook aanwijzingen dat er al 2tot 3 duizend jaar geleden rijst werd verbouwd rond de rivier de Niger in Afrika. Dat gebied kennen we nu als Mali.
 • 2
  Wij hebben niet zelf tussen de stenen van De Grote Muur in China lopen peuteren, maar die wordt naar verluidt bij elkaar gehouden door kleverige rijst. Tijdens de bouw in de Ming-dynastie in de 15e en 16e eeuw gebruikten arbeiders een papje gemaakt van rijst en calciumcarbonaat om de stenen van de muur bij elkaar te houden.
 • 3
  In Azië wordt kinderen geleerd respectvol met hun eten om te gaan. Zo krijgen in China jonge meisjes te horen dat ze alle rijst op hun bord moeten opeten, omdat elke verspilde rijstkorrel een litteken of puistje op het gezicht van hun toekomstige man zal worden. In Thailand wordt verteld dat ze als ze knoeien de rijstgodin Mae Phosop kwaad wordt. En dat is niet best want al sinds mensenheugenis wordt geloofd dat zij er voor zorgt dat er een goede oogst komt.
 • 4
  Rijst staat symbool voor een gelukkig leven en vruchtbaarheid. Dus weet je meteen waarom er van oudsher bij bruiloften met rijst wordt gegooid. In Indonesië krijgen bruiden en zwangere vrouwen om die reden vaak een pop gemaakt van rijsthalmen. In India kennen ze de Hindoeïstische 'eerste rijst' ceremonie, een belangrijk moment. Na ongeveer een half jaar krijgt een baby voor het eerst iets anders dan melk. Het eerste vaste voedsel is rijst. De ceremonie wordt geleid door een priester en wordt thuis of in een tempel gehouden.
 • 5
  Volgens het International Rice Research Institute (IRRI) is rijst wereldwijd voor 4 miljard mensen (dat is zo'n beetje de helft) de belangrijkste voedselbron. Het instituut verwacht dat de vraag naar rijst de komende tien jaar nog met een kwart toeneemt.
 • 6
  De landen die de meeste rijst verbouwen zijn China (het afgelopen jaar ongeveer 200 miljoen ton rijst!), India, Indonesië, Bangladesh, Vietnam, Thailand, Myanmar en de Filipijnen. Azië produceert niet alleen 90% van de rijst in de wereld, bijna al die rijst wordt ook daar gegeten. Verrassende andere grote rijstlanden buiten Azië zijn Brazilië en de Verenigde Staten (elk goed voor ongeveer 11 miljoen ton rijst per jaar). En (leuke vraag voor een quiz) heb je enig idee waar in Europa rijst wordt verbouwd? In Italië, Spanje, Griekenland, Portugal, Frankrijk, Roemenië, Noord-Macedonië, Hongarije en Albanië.
 • 7
  Rijst is een graansoort (en granen zijn de zaden voor grassen en dus is rijst eigenlijk een gras) en is gemakkelijk te verbouwen in een omgeving waar het lekker warm en vochtig is. Dat verklaart waarom verreweg de meeste rijst uit Azië komt. Rijst is sterk en groeit razendsnel, sneller dan onkruid bijvoorbeeld.
 • 8
  Rijst heeft veel water nodig om te groeien. Er komt zo'n 5.000 liter water aan te pas om 1 kilogram rijst te produceren.
 • 9
  Ongekookte witte rijst kan tussen de 10 en 30 jaar vers en eetbaar blijven (mits goed bewaard). Maar! Gekookte rijst bederft snel als die bij kamertemperatuur wordt bewaard. Kook dus de hoeveelheid die je nodig hebt en bewaar eventuele restjes in de koelkast.
 • 10
  Rijst en zijn bijproducten worden gebruikt voor het maken van azijn, stro en touw, papier (om op te schrijven, al heb je natuurlijk ook eetbaar rijstpapier), brandstof, wijn en bier, crackers en brood, koeken en snacks, cosmetica, zeep, shampoo en zelfs tandpasta!

 • onoff spices

  ONOFF SPICES maakt natuurlijke en biologische kant-en-klare Thaise soepen, currypasta's en woksauzen voor Europese fijnproevers. De productie is duurzaam, met oog voor de natuur.

  Lees verder...

  EU Certificaat

  We Are Certified

  Contact

    Stuur ons een Email: info@onoffspices.nl

    +31 103073250

     +31 103073250

     ONOFF SPICES BV
  Postbus 8090
  3301 CB Dordrecht

  Follow us

  Mobiel Menu