IK BEN PLAA

Organic App

Naar verwachting is de vegetarische vissaus in het tweede kwartaal van 2019 leverbaar.

  • Ik ben PLAA, de vegetarische Thaise vissaus van ONOFF SPICES. Ik ben best bijzonder, want vegetarische vissaus vind je niet op elke hoek van de straat. Er is nog meer dat je moet weten. Ik ben biologisch en vegetarisch, ben dus niet gemaakt van vis maar van gefermenteerde soja (met een speciaal extract van groente voor wat extra karakter). Nieuwsgierig geworden? Je moet echt even proeven, want pas dan ontdek je het grootste geheim. Ik bezit die kenmerkende smaaksensatie die vissaus in Thailand zo geliefd maakt. En, ik smaak echt Thais! Je hebt weinig PLAA nodig voor veel smaak. Een paar kleine scheutjes of een theelepeltje vegetarische vissaus is voor velen al genoeg extra smaak. Je kunt PLAA toevoegen aan Thaise soepen, rijst-, noedel- en roerbakgerechten, curry’s, vlees en vis, of het gebruiken als zoutvervanger.

    In Thailand heet vissaus Nam Pla, letterlijk het water van de vis. Het is een vervanger voor zout en alhoewel het voor velen onprettig ruikt, mengt het zich goed in gerechten zonder die te overheersen. De vissaus hoeft ook niet altijd te worden verhit. Prik Nam Pla, dat bestaat uit vissaus, pepertjes en limoensap, komt in Thailand altijd op tafel als er rijst wordt geserveerd. Bij noedels hoort een handig rekje met bakjes vissaus, gedroogde chilipepers, suiker en azijn. Voor wie nog een schepje extra smaak wil. Hoe mooi is het dan, dat het met PLAA ook biologisch en vegetarisch kan? In Thailand wordt naast ansjovis ook gedroogde vis, garnalen, inktvis of krab gebruikt als basis voor vissaus. Vaak alleen met zout, soms met wat suiker of met kruiden en specerijen. Maar essentieel is het proces van fermentatie. Fermentatie zorgt voor de diepe intense smaak van de vissaus.

    Om vissaus te maken wordt de zeevangst met zout bestrooid en in vaten gestopt. Langzaam begint dit dan uiteen te vallen. Het zout mengt zich met de fermentatie en de vloeistof die hierdoor ontstaat wordt afgetapt. Dit vocht wordt weer met de vis vermengt en het proces zet zich voort. Dit wordt een aantal keer herhaald, totdat de vissaus klaar is. Het hele proces duurt minimaal een half jaar. Net als met wijn, neemt bij langere fermentatie de kwaliteit toe. Belangrijk is dat er bij het maken van vissaus, vegetarisch of niet, glutamaten ontstaan. Dat zijn smaakversterkende aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Ze zitten van nature al in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes, en zorgen voor een hartige smaak. Die hartige smaak noemt men umami, naar het Japanse woord voor heerlijkheid of hartig. Samen met zoet, zout, zuur en bitter vormt umami het vijftal basissmaken.

onoff spices!

Hoogwaardige biologische gemaksproducten.

Een snel groeiend Nederlands bedrijf dat in Thailand kwalitatief hoogwaardige, 100% natuurlijke en biologische Thaise gemaksproducten maakt voor de bereiding van authentiek Thaise curry’s, soepen en roerbakgerechten.

EU Certificaat

We Are Certified

Contact

  Stuur ons een Email: info@onoffspices.nl

  +31 103073250

   +31 103073250

   onoff spices! BV
Postbus 8090
3301 CB Dordrecht

Follow us

Mobiel Menu